• Blahoželáme! Gratulálunk!

          • Blahoželáme teamu našich študentov k 4. miestu v súťaži Mladý Európan, Košice 18. apríl 2024.

            Gratulálunk a Mladý Európan nevű verseny résztvevőinek a 4. helyezéshez!

          • Deň narcisov - Nárciszok napja

          • Študenti našej školy sa opäť zapojili do charitatívnej zbierky pri príležitosti Dňa narcisov. Vyzbieraná suma putuje na Onkologické oddelenie v Michalovciach. Všetkým darcom ďakujeme!

            Iskolánk diákjai idén is bekapcsolódtak a Nárciszok napja néven szervezett adománygyűjtésbe. Az összegyűlt összeggel a nagymihályi Onkológiai Intézetet támogatjuk.

          • Blahoželáme! Gratulálunk!

          • Mestské oslavy Dňa učiteľov sa uskutočnili dňa 10. apríla a boli spojené s oceňovaním nominovaných pedagógov z jednotlivých školských a predškolských zariadení za ich činnosť.

            Ocenená bola aj Ing. Renáta Szerbin. Blahoželáme!

            Nagykapos városa idén is emléklap átadásával emlékezett meg a pedagógusnapról. Az ünnepélyes átadás 2024. április 10-én volt, és jó alkalom volt arra, hogy köszönetet mondjanak a pedagógusok igényes, felelősségteljes munkájáért, az elért eredményekért, sikerekért. Ing. Szerbin Renáta tanárnő is a kitüntetettek között volt. Gratulálunk!

          • Blahoželáme! - Gratulálunk!

          • Sme hrdí na úspechy našich pedagógov. Pri príležitosti Dňa učiteľov prevzala Z. Takács Galgóczy z rúk predsedu KSK R. Trnku ocenenie za úspechy a kvalitne vykonávanú prácu.

            Büszkék vagyunk pedagógusaink sikereire. A tanítónap alkalmából Takács Galgóczy Zsuzsa kitüntetést vehetett át Rastislav Trnka megyeelnöktől az eddig elért sikereiért és minőségi munkájáért.

          • Geografická olympiáda - Földrajzi olimpia

          • Máme za sebou krajské kolo Geografickej olympiády v kategórii Z. Zo školského kola postúpili dvaja naši študenti. Môžeme sa pochváliť výbornými výsledkami. V konkurencii 102 súťažiacich Martin Süč obsadil delené 7.-13. miesto a Eduard Bölöni sa umiestnil na delenom 18.-28. mieste. Navyše, obidvaja boli úspešnými riešiteľmi. Blahoželáme!

            Részt vettünk a földrajzi olimpia Z kategóriájának megyei fordulóján. Kiváló eredményekkel büszkélkedhetünk. 102 versenyző mezőnyében Martin Süč az osztott 7-13. helyen és Eduard Bölöni a 18-28. helyen végzett. Ráadásul mindketten sikeres megoldók lettek. Gratulálunk!

          • Biznis tour Košice 3.A

          • Zúčastnili sme sa Biznis tour v Košiciach, kde zástupcovia izraelskej spoločnosti Ness Digital Engineering (pôsobí v odvetví softvérového inžinierstva) sprostredovali študentom zaujímavé informácie.

          • Pekná maďarská reč - Szép magyar beszéd.

          • András Tóth sa umiestnil na 1. mieste krajského kola súťaže Pekná maďarská reč. Blahoželáme!

            Tóth András első helyezést ért el a Szép magyar beszéd kerületi fordulóján. Nagyon büszkék vagyunk rá!

          • Novinka - Ujság

          • V školskom roku 2023/24 sa Gymnázium-Gimnázium vo Veľkých Kapušanoch zapája do 3. ročníka programu participatívneho rozpočtu na stredných školách, ktorý sa realizuje v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom. Bližšie informácie nájdete tu: https://application.decision21.org/gymnazium-zoltana-fabryho-velke-kapusany-kosicky-2023-24/?fbclid=IwAR2W1uPDgXTefpNtifWIDA6R2ajnuK2hKG2f6w0qlNV58XRzi9Qa_O_s9x4

          • Spolupráca nášho gymnázia so ZŠ POH Veľké Kapušany a s Technickou univerzitou Košice. Együttműködés a P.O.H. Alapiskolával és a Kassai Műszaki Egyetemmel

          • Na každom kroku sa stretávame s novými technológiami, inteligentnými zariadeniami a čoraz častejšie aj s umelou inteligenciou, ktorá bude stále viac zasahovať do našich životov. Aj naši študenti, žiaci a pedagógovia z gymnázia a zo ZŠ POH vo Veľkých Kapušanoch si uvedomujú túto zmenu. Rozhodli sme sa preto zapojiť do spolupráce s TUKE, podeliť sa o svoje nápady, fantáziu a zrealizovať netradičnú spoluprácu medzi základnou, strednou školou a univerzitou.

            Študenti nášho gymnázia sa spolu so žiakmi ZŠ POH zapojili do spolupráce s Technickou univerzitou Košice. Úlohou žiakov a študentov bolo navrhnúť a vytvoriť mechanizmus pre dron, ktorý by bol schopný nabrať vzorku vody z vodnej plochy na analýzu v pristavenom mobilnom laboratóriu. Naši študenti spolu so žiakmi ZŠ POH vymysleli a otestovali ľahkočistiteľnú a vymeniteľnú sklenenú trubicu v tvare U, ktorá svojím tvarom udrží vzorku vody aj pri prudkých pohyboch dronu. Kryt na trubicu, ktorý funguje ako plavák a držiak na trubicu, si navrhli a vytlačili študenti pomocou 3D tlačiarne.

            Prostredníctvom tejto spolupráce mali žiaci možnosť využiť nové technológie a drony na zážitkové učenie a podieľať sa na riešení problémov bežného života s využitím modernej vedy a techniky. Okrem takto získaných vedomostí a skúseností došlo k významnému sieťovaniu medzi základnou školou, gymnáziom a univerzitou. Táto spolupráca obohatila všetky zúčastnené strany. Pre žiakov a študentov našich škôl zohrala významnú úlohu pri formovaní kreativity, zručnosti, kooperácie a budúcej kariéry.

            Ďakujeme doc. Mgr. Marošovi Halamovi, PhD z FMMR TUKE za príležitosť a odborné rady, Mgr. Annamárii Krajníkovej, Mgr. Igorovi Beňovi za ich inšpiratívne nápady a čas venovaný žiakom, za spoluprácu Mgr. Lýdii Čižmárovej pri konzultáciách v technických otázkach. Samozrejme, blahoželáme našim študentom aj žiakom ZŠ POH za úspešné splnenie zadania!

            Táto spolupráca vznikla v rámci vzdelávacieho projektu KEGA č. 006TUKE-4/2021.

            Együttműködés a P.O.H. Alapiskolával és a Kassai Műszaki Egyetemmel

            Manapság lépten nyomon találkozunk a legújabb műszaki vívmányokkal, az okos eszközökkel és a mesterséges intelligenciával is. Ezt szem előtt tartva határoztuk el a Pavol Országh Hviezdoslav Alapiskolával együtt, hogy együttműködünk a Műszaki Egyetemmel. A diákok feladata az volt, hogy megtervezzék és elkészítsék egy olyan drón mechanizmusát, amely vízmintát vesz egy vízfelületről egy mellékelt mobil laboratórium számára. A résztvevők kigondoltak és leteszteltek egy könnyen tisztítható cserélhető U alakú üvegcsövet, amely alakjából adódóan megtartja a benne lévő vízmintát a drón hirtelen megmozdulásaikor is. A cső borítóját, ami egyben a cső úsztatója és tartója, 3D nyomtatóval nyomtatták ki.

            A közös munka mindegyik együttműködő felet gazdagította. Köszönet illeti doc. Mgr. Maroš Halama, PhD. egyetemi oktatót, RNDr. Annamária Krajníková PhD. tanárnőt, Mgr. Igor Beňo tanárurat és Mgr. Lýdia Čižmárovát.

            Az együttműködés a KEGA 006TUKE-4/2021 oktatási projekt révén jött létre.

          • Gymnazisti na súde

          • 6.12.2023 sa naši študenti 2. ročníka zúčastnili exkurzie na súdnom pojednávaní na Okresnom súde v Michalovciach. Bolo vedené trestné pojednávanie vo veci marenia vyšetrovania a študenti mali možnosť naživo sledovať prácu sudcu, krajskej prokurátorky a obhajcu, priebeh vypočúvania svedkov, vznášanie námietok či odstraňovanie rozporov. 

          • Amore, š.f., R&MAKERS, š.f.

          • Aj v tomto roku vznikla študentská firma

            V novembri sa uskutočnili Úvodné valné zhromaždenia a registrácia dvoch študentských firiem.

            Študentská firma simuluje akciovú spoločnosť, pomocou ktorej sa študenti reálne učia podnikať.

            Na pôde gymnázia vznikli dve firmy. 3.A založila firmu s názvom Amore, š.f. a 3.B s názvom R&MAKERS , š.f.

            Ebben a tanévben is lett diákcégünk

            A novemberi Bevezető Közgyűlés alapján 2 diákcég bejegyzésére került sor.

            A diákcég egy szimulált részvénytársaság, amelynek segítségével a diákok valós helyzetekben ismerkednek a vállalkozás alapjaival.

            A gimnázium területén két diákcég jött létre: a 3.B R&MAKERS š.f. és a 3.A Amore š.f. néven alapított céget.

          • Blahoželáme - Gratulálunk

          • Včera boli pri príležitosti Dňa študentov ocenení p. predsedom KSK R. Trnkom tí najlepší, ktorí dosiahli významné úspechy pri reprezentácii VÚC na celoštátnej a medzinárodnej úrovni. Tešíme sa, že naše gymnázium bolo medzi nimi. Blahoželáme Mátyásovi Abaházimu.

            A nemzetközi diáknap alkalmából Rastislav Trnka megyeelnök kitüntette azokat a diákokat, akik megyénket képviselve jelentős eredményeket értek el országos és nemzetközi szinten. Örülünk, hogy iskolánk is köztük lehetett. Gratulálunk Abaházi Mátyásnak!

          • Gymnaziálny päťboj prírodovedcov

          • 16. ročník súťaže Gymnaziálny päťboj prírodovedcov v Michalovciach, ktorú pripravuje Gymnázium Pavla Horova.

            A Természettudósok gimnáziumi öttusáján vettünk részt. A versenyt a nagymihályi Pavol Horov Gimnázium szervezte immár 16. alkalommal.